Elvira – Departementsekreterare

Namn: Elvira Forsström
Inskrivningsår vid SLU: 2011
Arbetsplats: Näringsdepartementet, enheten för jordbruk och miljö
Tid på arbetsplatsen: Ett år

24826057_10156088001070530_978959137_o

Vad arbetar du som?
Jag jobbar som departementssekreterare, vilket är det vanligaste jobbet på regeringskansliet.

Vad gjorde du innan du hamnade här?
Jag jobbade på länsstyrelsen i Stockholms län som handläggare av ansökningar inom landsbygdsprogrammet. Dessförinnan läste jag till agronom med inriktning landsbygdsutveckling på SLU.

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Till de huvudsakliga arbetsuppgifterna hör att hjälpa regeringen att kunna göra välgrundade beslut och att sköta en del ”fotarbete” i den politiska implementeringen. På enheten är vi ansvariga för olika områden inom jordbruk och miljö. Till mina uppgifter hör EU:s jordbrukspolitik, främst direktstöd till jordbrukare. Nu jobbar vi mycket med den kommande reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken och tar fram underlag och svenska positioner. Detta mynnar sedan ut i förhandlingar i EU inför vilket vi tar fram instruktioner till de som representerar Sverige i förhandlingarna. Myndigheterna är våra experter så dem får vi förstås mycket hjälp från.

Hur kan din dag se ut?
Dagen börjar alltid med en kopp te och smörgås framför datorn, men efter det kan vad som helst hända. Det mest kännetecknande för mina dagar är nog att man sällan kan veta hur de kommer att bli. Förfrågningar från den politiska ledningen, förslag som med kort varsel ska behandlas i EU och eventuella kriser kan vända upp och ned på de planer man hade. Vanligtvis innehåller en dag både arbete med strategiska frågor på längre sikt och snabba puckar med korta deadlines. Det blir sammanfattningsvis mycket tid framför datorn men också många avstämningar och möten med kollegor och externa intressenter.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa är nog att det sällan blir tråkigt och att jag får lära mig så oerhört mycket. Jag kunde väldigt lite om regeringskansliet och hur det fungerade innan jag började, så det är jättespännande att få vara med och lära sig. Det är roligt att få jobba i politikens centrum och känna att man har möjlighet att bidra till samhället och framtiden på något sätt.