Josefin gästbloggar: utbyte i Tana

Idag höll Margaux och jag i en diskussion på lantbruksavdelningen på universitetet i Antananarivo. Vi var en grupp på ungefär fyrtio personer. Margaux och jag hade fått i uppdrag att hålla i ett möte där vi skulle samla in information om kring hur studenterna använder internetbaserade verktyg och på vilka sätt dessa kan utvecklas. Igår var vi på en supermisslyckad presentation på universitetet som vår handledare Sarah höll i, där hon mer eller mindre höll i en monolog. Till Sarahs försvar var de universitetsanställda i publiken inte informerade om vad mötet skulle handla om, vilket lätt leder till visst ointresse.. Hur som helst ville vi göra något annorlunda för få igång en diskussion med studenterna.

bild 2-5
Agronomstudenter i det gröna

 

Mötet blev lyckat och jag tror att vi utgjorde en bra clownduo för att lätta upp stämningen och gynna diskussionsklimatet. Vi började med att kort presentera oss. Sedan diskuterade vi i smågrupper. Den ena halvan av salen diskuterade situationer där de lär sig som bäst och där läraren använder bra metoder. Den andra halvan diskuterade istället situationer de varit med om där de inte lär sig nåt vidare. Efter ett tag bytte vi grupper och diskuterade i större formationer. Vi gick vidare med att prata om internetbaserat lärande och till sist intog Margaux och jag en passiv roll och gav deltagarna i uppgift att prata ihop sig i grupper om hur de skulle presentera Antananarivo på ett pedagogiskt sätt genom att  använda internet. Resultatet blev en rolig presentation där Margaux och jag drogs in i någon slags fiktiv filminspelning.

bild 1-5
Margaux in action!

Interaktion och engagerade lärare

Trots att våra utbildningar är otroligt olika och att det är stor skillnad på vilka resurser som finns till hands så hade vi väldigt lika perspektiv på vad god utbildning bör innehålla. Vi var överens om att vi lär oss bättre när lärarna är engagerade, när vi får praktiska exempel, får blanda praktik och teori, samt när vi själva är aktiva och får tillfälle att interagera med lärare och studenter.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s