Josefin gästbloggar: agronomen byter roll

Idag har jag suttit i Antananarivo och jobbat. Konstigt nog med tanke på min placering började jag att arbeta med ett tredje forskarteam i Montpellier, som har snöat in sig på att utvärdera och initiera så kallade innovation plattforms. Mitt uppdrag är att göra en timmes undervisning kring ämnet. Jag började att läsa några intressanta artiklar baserade på fallstudier från Afrika söder om Sahara, Latinamerika, Asien och Karibien.

bild-3
Laboratoire des radioisotopes.. otippat nog satt jag i huset till vänster och jobbade idag.

Sedan åttiotalet är innovationsplattformer (egen översättning) ett koncept som tydligen används flitigt i internationella utvecklingsprojekt. Det liknar det som i Sverige kanske mer är känt som nätverksorganisationer. Syftet är att erbjuda en mötesplats för att inspirera olika aktörer till diskussion, nätverkande och kollektiva lösningar. Parterna kan till exempel bestå av representanter för jordbrukare, företag, ideella organisationer, utvecklingsaktörer och forskargrupper. En central idé är att sätta de lokala invånarnas behov i första rum. Alltså samma utveckling som vi kan se inom europeisk och svensk landsbygdsutveckling.

Tre funktioner

Forskarna konstaterar att mötesplatserna i huvudsak har tre funktioner, beroende på situation och behov:

  1. stötta innovationsprocesser
  2. underlätta lärande
  3. utveckla nya organisationsmönster

Dessa typer av projekt kräver nya typer av kompetenser inom utvecklingsprojekt inom jordbruks- och livsmedelssektorn. Beroende på typ av mötesplats, tidpunkt och aktörernas krav behöver en agronom som är engagerad i utvecklingsprojekt kunna anpassa sin roll. Enligt forskarna, behöver agronomen förändra sin yrkesroll och bli en aktiv deltagare, från att tidigare ofta tagit rollen som analytiker. Visst behövs den analytiska sidan också i denna typ av arbetsform. Agronomen behöver tillexempel förstå samspelet mellan olika aktörer och förstå vilka olika behov som finns. Men enligt artikelförfattarna behöver agronomen också kunna ta en aktiv roll i dessa nätverk. Det kan handla om att hålla i eller underlätta möten. Det kan också handla om att sprida kunskap om innovationer eller fortbilda. Ytterligare en roll kan handla om att tillsammmans med deltagarna utveckla mötestekniker eller metoder för att förverkliga idéer;


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s