Josefin gästbloggar: franska diskussioner

Tidigt i morse begav vi oss mot Antsirabe, en stad ungefär tre timmar söderut från Tana. Vi reste genom ett fantastiskt landskap av böljande kullar. Det malagassiska höglandet skiljer sig från den bild jag hade av den stora ön innan jag kom hit. Den välkända biodiversiteten bestående av mer än 80 procent endemiska arter (!) ger sig inte till känna här. Skogarna finns längre söderut och mot kusterna. Höglandet präglas istället av risfält, terrasser och vackra tegelhus. Trots torrperioden är fälten gröna. Många bönder låter risfälten vara under vatten och använder dem till att odla upp fisk.  De odlar också fodergrödor, rovor och majs på risfälten och perioden kallas för mellanperiod.

bild 1-3.JPG

Diskussion är ett franskt ord..

I Antsirabe hade vi ett möte med ett franskt arbetslag av forskare som arbetar med olika  forskningsprojekt knutna till jordbruksfrågor. Det är ändå lustigt att resa ända till Madagaskar och sedan ändå bara omge sig av fransmän. Målet var att diskutera hur de ville att kurser på internet skulle kunna utformas i samarbete med det franska universitetet SupAgro. Diskussionen flöt ut och hamnade i allt från hur ett nytt masterprogram i Antsirabe bäst kan underhållas till ett specifikt föreläsningsinnehåll. Min första arbetsdag bar därför med sig erfarenheter av att arbeta med fransmän: Det blir mycket diskussioner. Herrans, vad de älskar att diskutera. De kan verkligen konsten att vrida och vända på varenda sten. Ofta på ett positivt sätt. Det är högt till tak och det är fullt tillåtet att tycka olika och att inte hålla med. Visst finns det tendenser till ineffektivitet i långrandiga möten, men mitt intryck är att franska agronomer ofta är väldigt fokuserade på det som ska göras. Och intresserade av att förstå och förklara allting. Jag blir ofta imponerad av nyfikenheten de verkar ha och modet att ställa frågor om allting. Ibland märks det tydligt vilken vetenskaplig historia det där landet har… som dock ibland spiller över i en ganska dryg sida. Ibland känns det som att mina franska bekanta tycker sig ha svar på allt. Det kanske är därför de har ryktet av att vara arroganta.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s