Josefin gästbloggar: Lake Alaotra

Idag har jag suttit och tragglat mig igenom text efter text om det ena projektet som jag har fått i uppdrag att beskriva. Projektet i Lake Alaotra (klicka för karta) pågick mellan 2003 och 2013. Det var ett samarbete mellan olika forskarprojekt och finansierat av franska motsvarigheten till SIDA. Målet var att förbättra jordkvaliteten och förhindra erosion.

För bra för sitt eget bästa

Lake Alaotra är ett bördigt område. Det är ett av de största områdena med risodlingar på Madagaskar. Skördarna är ovanligt bra. Det har gjort området populärt och många vill flytta dit. Så långt allt väl. Men den stora befolkningsökningen de senaste fyrtio åren har ökat konkurrensen om naturresurserna och området har fått problem med jorderosion. Det var det som gjorde att agronomer intresserade sig för att få bönderna att tillämpa conservation agriculture.

Att konservera jorden..

I likhet med att konservera gurka för att hålla sig så länge som möjligt, handlar Conservation Agriculture om att bevara och värna om jordbruksmarken. FN-organet FAO har sammanfattat begreppet i tre punkter:

  1. Minskad användning av jordbearbetning
  2. Permanent marktäckning
  3. Flerårig växtföljd

Alla tre punkter är jordbruksmetoder som tar inspiration av naturliga ekosystem. Det är metoder som används runtom i världen i olika typer av jordbruk, vare sig det är ekologiskt eller konventionellt. Om man vill kan man beskriva det som agroekologiska metoder. Genom att lämna stjälkar, halm eller andra rester, låts maskar och bakterier arbeta för att bryta ned det organiska materialet. Jorden lämnas ifred för att skapa en trivsam livsmiljö för mikroorganismer. I många fall krävs dock en ökad dos av kemiska bekämpningsmedel för att förhindra ogräs. Jordbearbetningen hjälper nämligen i vanliga fall till med detta. I den bästa av världar innebär teknikerna mindre arbete för bönderna, men det är inte alltid fallet.

I Lake Alaotra-området försökte man att tillämpa samtliga av de tre teknikerna. Hur det gick blir en spännande cliffhanger.


2 reaktioner på ”Josefin gästbloggar: Lake Alaotra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s