Ny styrelse för 2016!

I mars 2016 valdes Landsbygdsutvecklarnas alumninätverk, LANs, andra styrelse i historien in efter ett trevligt årsmöte på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Här följer en presentation av oss i styrelsen!

 

Ordförande – Malin Ohlsson

wien med emmaJag som förra året var ordförande i alumninätverket är också ordförande i år! Jag heter Malin Ohlsson, är 27 år och arbetar på Östhammars kommun som ungdomssamordnare. Det var jättekul att under förra året få vara med och nystarta föreningen, men jag kände mig inte klar med engagemanget i LAN. Det finns mer att uträtta och föreningen behöver fortsätta utvecklas tillsammans med medlemmarna. Vi i styrelsen planerar att under året ha alumniträff, värva fler medlemmar och vill genomföra en löneenkät bland medlemmarna.

Som ordförande är jag den som samordnar styrelsens arbete och kommunicerar med medlemmarna. Under mitt första år som ordförande i alumninätverket har jag också gått från att vara student till att vara just alumn. Det har varit lite kämpigt att lämna det fartfyllda studentlivet bakom mig, och jag har för att vara helt ärlig inte lyckats med det då jag bor kvar i Uppsala. Utöver att vara kommunal tjänsteperson är jag ideellt engagerad i landsbygdsfrågor även utanför LAN, bl.a. i nätverket #ungapålandsbygden, och så försöker jag att vara social med personer som jag får energi av.

Vi som pluggat landsbygdsutveckling i Uppsala är fortfarande en relativt liten grupp och än så länge är det ganska enkelt att ha koll på vad klasskompisar och kursare arbetar med. Med tidens gång kommer vi alltmer att spridas ut, både geografiskt och över olika branscher. Charmen, men även utmaningen, med att ha en examen inom landsbygdsutveckling är att en kan hamna på väldigt skilda arbetsplatser. Utbildningen är bred och det är upp till varje student att välja vissa egna kurser, vilket skapar många olika typer av landsbygdsutvecklare. Här kommer LAN in i bilden! Välkomna att samlas i LAN och att utbyta erfarenheter med olika typer av landsbygdsutvecklare. Tillsammans kan vi arbeta för att öka kännedomen om vår utbildning och stärka vår yrkesidentitet.

 

Vice ordförande – Emma Wogel

Emma WoJag heter Emma Wogel och är vice ordförande för LAN 2016. Jag är 24 år och kommer ifrån Nyköping i Sörmland. Jag blev inskriven på agronomprogrammet i landsbygdsutveckling hösten 2011 och nu håller jag på att avsluta mina allra sista kurser och mitt femte år på Ultuna. Till hösten är det dags för mig att skriva mitt ex-jobb, som det ser ut nu kommer jag att skriva om Kosterhavets nationalpark i Bohuslän. Jag hoppas innerligt att jag kan ge mig själv en agronomtitel till julklapp i år!

Jag sökte mig till Ultuna för att jag ville förändra världen och bekämpa världens fattigdom genom att arbeta med projekt på landsbygden i utvecklingsländer. Studierna har fått mig intresserad av att specialisera mig på kommunikation och samverkansprocesser i förändringsarbete på lokalnivå. Min uppfattning idag är att den optimala metoden för arbete med positiv förändring på landsbygden är genom lokal delaktighet. Drömmen om att få arbeta med att förändra världen finns kvar och för att hitta min nisch inom området har jag valt att komplettera min agronomexamen med en master i miljökommunikation (även den vid SLU, Ultuna).

Jag är glad att jag får vara en del av LAN:s styrelse 2016. Alumninätverket är inte enbart till för utexaminerade utan även till för studenterna på programmet som undrar över deras framtida yrkesroll och för de som är som mig, som snart ska börja söka jobb och behöver hjälp och tips för hur man ska gå väga. En av mina roller i styrelsen är att vara länken mellan studenter och arbetslivet. Jag hade önskat att det funnits ett alumninätverk att vända sig till med frågor och funderingar när jag började på Ultuna 2011. Jag hoppas att nätverket kommer att vara till stor nytta för LBU alumner och studenter under 2016, vilket jag kommer arbeta hårt för.

 

Sekreterare – Emma Mattila 

Emma MaJag heter Emma, är 28 år och uppvuxen i Småland. Mitt intresse för miljöfrågor och hållbar utveckling gjorde att jag hösten 2008 sökte mig till SLU och miljövetarprogrammet. Jag blev snabbt engagerad i Studentkårens verksamhet och trivdes väldigt bra med studentlivet men insåg ganska snart att jag var på fel program. För att stanna kvar på SLU men testa på att plugga ett mer samhällsvetenskapligt inriktat program började jag 2009 på det nystartade agronomprogrammet med inriktning landsbygdsutveckling, och det valet har jag inte ångrat.

Höjdpunkter för mig under utbildningen har varit utbytesterminen som jag tog i Spanien, de båda praktikkurserna det fjärde året och kurserna med fokus på processledning och organisationsutveckling. Mitt första jobb efter examen blev som projektledare på Bygdegårdarnas Riksförbund som är Sveriges största organisation för allmänna samlingslokaler. Där har jag de senaste två åren arbetat med att hjälpa föreningar över hela landet att utveckla sin kulturverksamhet. Det har varit ett roligt och givande jobb och jag har fått möta många eldsjälar som genom sitt ideella engagemang gör en stor insats för sina bygder. Nu i juni 2016 byter jag jobb och börjar på Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling och ser fram emot att stötta lokala utvecklingsinitiativ i Uppland. Det är också jätteroligt att vara med i styrelsen för LAN i år och hitta på aktiviteter som gör att vi stärker kontakterna och utvecklare nätverket mellan studenter och alumner.

 

Kassör – David Fridolin

David_fridolinJag jobbar som fältkontrollant av EU:s jordbruksstöd vid Länsstyrelsen i Jönköping – men byter snart länsstyrelse till Stockholms län. Jag trivs bra på jobbet i Jönköping, skälet till flytten är helt enkelt att jag har hela släkten och stora delar av min vänskapskrets i Stockholm med omnejd. Jobbet är omväxlande och jag vistas mycket ute på landet på olika typer av fältbesök. Det känns som en ovanlig lyx att få spendera så mycket av tiden utomhus på ofta fantastiskt vackra marker. Jag motiveras av att jobba inom offentlig sektor, eftersom det känns som att jag är med och ser till så att det gemensamma projekt vi kallar samhället fungerar. På sikt vill jag gärna få erfarenhet inom såväl privat som ideell sektor.

Jag fick ut mina examina under hösten 2014. Det rör sig om en agronomexamen och en masterexamen med huvudämne landsbygdsutveckling. Varför jag plötsligt i 20-årsåldern började intressera mig för det rurala till en sådan grad att jag började plugga landsbygdsutveckling är delvis höljt i dunkel även för mig själv. Visserligen har jag delvis vuxit upp på en bondgård mellan de två Stockholmsförorterna Vallentuna och Upplands Väsby, men under uppväxten vände jag nästan konstant blicken in mot stan. Kanske var det en blandning av uppväxtens dualism, en insikt om att jordbruket är civilisationens absoluta fundament och att utbildningen erbjöd en bred samhällsvetenskaplig grund med avstamp i något konkret; landsbygdens egenskaper och utsikter.

Under utbildningen riktade jag ofta blicken mot utlandet. Världen är ju så mycket större än Sverige, hur fantastiskt landet än kan tyckas när man svischar fram genom det småländska landskapet nästan dagligen, som jag gör. Därför såg jag till att avsluta universitetstiden med att åka utomlands, till Tanzania närmre bestämt, och genomföra en Sida-finansierad Minor Field Study . Det hela gick ut på att jag åkte runt på motorcykel med min guide, tillika tolk, Christopher, och intervjuade småskaliga bönder om deras relation till ett närliggande viltreservat för safariturism.

Som kassör för Landsbygdsutvecklarnas Alumninätverk räknar jag med att jag har ett utmanande, spännande och lärorikt år framför mig! Det känns både roligt och ärofyllt att få vara med och fortsätta att bygga på det som på allvar påbörjades för ett år sedan och som redan är en jätterelevant mötesplats för oss landsbygdsutvecklare.

 

Femte ledamot – Emma Wallin

Lan.profilbildDet här året innehar jag posten som inofficiellt heter ”oldie but goldie” i LANs styrelse. Jag valde inte alls posten pga. det härliga namnet… Jag hoppas jag ska kunna briljera med den visheten jag samlat på mig under det gånga året som vice ordförande i LAN. Nä, skämt åsido, jag är väldigt glad över att vi i år också har en engagerad och driven styrelse och att jag får vara en del av den. LAN växer sakta men säkert och det är själva tanken, för att föreningen ska bli långsiktig och stark. Därför präglas aktiviteterna av ett roligt, okomplicerat och utvecklande arbetssätt.

Det gångna året har inneburit många förändringar. Jag har blivit alumn och nu sedan några månader är jag en nybakad norrbottning. Jag flyttade till Gällivare i slutet av januari för att börja jobba som utvecklingssekreterare med fokus på landsbygdsutveckling på kommunen här. Och nu tänker du säkert – vad är det som lockar med Gällivare? Eller var ligger Gällivare? Jo, det kan jag tala om, Gällivare ligger i Norrbottens inland och 10 mil norr om polcirkeln. Kolla kartan om du är osäker! Det som lockade med Gällivare när jag sökte jobbet var såklart en intressant och rolig tjänst, men utöver det så var det drömmen om en lång vinter, massor av snö, storslagen natur och ett fördomsfullt lugn, och jovisst det är mindre stress men absolut inte mindre saker att göra.

Jag har länge längtat efter att bo på landsbygden, och nu bor jag i en by tre mil norr om tätorten Gällivare. Byn heter Tjautjas, vilket var knepigt att både stava och uttala i början, men nu börjar det sätta sig. Tjautjas är speciell på många sätt, bland annat för att det är en växande och ung by, jag tror att medelåldern ligger strax under 30 år. Speciell också för att byn ligger ovanför odlingsgränsen och vägen slutar i byn, eller som vissa säger, det är här vägen börjar.

På vissa sätt är LAN som Tjautjas, det är här vi tillsammans formar vägen för framtiden och det äventyr vi vill vara en del av. Som LANs mest nordliga representant är jag säker på att även detta år kommer bjuda på ett antal härliga aktiviteter och möten, vilket jag hoppas att vi kommer träffas på!

 

Ledamot – Carin Svensson

CarinMitt namn är Carin Svensson och jag är 25 år och uppvuxen på en gård strax norr om Växjö. En smålänning ut i fingerspetsarna som brinner för det svenska jordbruket och landsbygden! När jag får tid över prioriteras jakt som är en stor del av mitt liv. Jag började studera agronom – landsbygdsutveckling under hösten 2011. I januari 2016 blev jag klar och fick ut min examen som agronom – landsbygdsutvecklare och fick också min efterlängtade agronomring på fingret!

Jag arbetar numera på LRF Sydost i Växjö som organisationsutvecklare. Jag är ansvarig för alla lokalavdelningar i regionen, arbetar med olika projekt och med LRF Ungdomen. Det är ett arbete som jag trivs väldigt bra med. Tidigare var jag på länsstyrelsen i Kronobergs län och tog fram Kronobergs livsmedelsstrategi.

Nu när man har kommit ut i arbetslivet så tänker man såklart mycket på det man bär med sig efter 4,5 år på Ultuna och på minnena man skapat. Det är svårt att välja ut ett specifikt minne under min studietid, men självklart är det de många timmarna som lagts ner på kårarbete och alla de kvällar man har dansat bugg efter sittningar. För att fokusera på studierna så måste jag nog säga att det är de olika översiktskurserna för agronomer som jag känner mest för och även de praktiker jag haft. Det är då man har fått läsa med och träffa andra agronomer. Då har jag fått insikt i vad andra agronominriktningar lär sig och insett vilka stordåd vi kan göra tillsammans och också fått möjlighet att skapa kontaktnät inför framtiden. Men alla olika kurser har sitt värde och ger en helhet till utbildningen.

Det som fick mig att just välja agronom – landsbygdsutveckling är mitt intresse för jordbrukspolitik och min bakgrund med min uppväxt på landsbygden. Jag insåg att något behövdes göras inom politiken och mitt mål när jag startade var att bli landsbygdsminister eller arbeta nere i Bryssel. Något som däremot har förändrats med åren som gått… Nu har jag mer fokus på det lokala och hoppas kunna påverka på en allt mer lokal nivå.

Jag är med i LAN för att kunna hjälpa till att sprida landsbygdsutvecklarnas kunskap. Vi som läst/ läser landsbygdsutveckling är fortfarande nya på arbetsmarknaden och behöver synas. Tänkbara arbetsgivare vet inte vad vi kan, men jag vet att vi är precis vad de behöver. Vi kan se samhörigheterna mellan stad och land, den tvärvetenskapliga kopplingen. Under de åren jag har studerat har jag många gånger fått sitta och förklara vad det är jag kan. Jag hoppas genom mitt engagemang inom LAN ska underlätta för framtida landsbygdsutvecklare.

 

Ledamot – Linda von Seth

LindaJag heter Linda och jag har fått äran att vara en av två ledamöter i LAN 2016’s styrelse.

Jag började läsa agronomprogrammet med inriktning landsbygdsutveckling 2009 och jag kom då direkt från gymnasiet i Strängnäs. Mina ambitioner var då att rädda världen från fattigdom och jag såg mig själv 10 år framåt på landsbygden någonstans utanför Europas gränser. Efter min kandidat på programmet 2012 hade min långa studieperiod tagit ut sin rätt och jag tog ett uppehåll där jag bland annat var volontär i Sydostasien. Någonstans i Sydostasien träffade jag en mängd olika människor med olika nationaliteter, vi fick möjligheten att diskutera matvanor, miljö och olika etiska värden och plötsligt fick jag fick ett stort intresse landsbygdspolitiken i EU.

Hösten 2013 var jag motiverad att fortsätta med mina studier, men bytte program från en agronom till en master i landsbygdsutveckling och naturresurshantering. Idag tre år senare har jag fastnat i den sedvanliga studentfällan där uppsatsen aldrig tycks bli klar.

Under min utbildning uppskattade jag framförallt ”Lokala Perspektiv”, ”Organisering, Ledarskap och Lärande”, ”Projektledning” samt en praktisk kurs som heter ”The Practice and Theory of Rural Development” där jag praktiserade 10 veckor på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Sedan en vecka tillbaka jobbar jag på Jordbruksverkets regionkontor i Uppsala som fältgranskare, anställd av Manpower. Även förra sommaren jobbade jag via bemanningsföretaget Perido och inventerade då skog i hela Sverige för Jordbruksverkets räkning.

Nu när jag medverkar i LAN’s styrelse hoppas jag på att få nätverka med en mängd olika och inspirerande människor! Jag tror att det är otroligt viktigt att det finns en dialog mellan studenter och oss som jobbar med landsbygdsfrågor, så får vi lära av varandra.

Funderar du på att läsa landsbygdsutveckling eller läser du landsbygdsutveckling? Mitt heta tips är utnyttja alla motiverade kursansvariga, föreläsare och andra landisar. Det finns få med sådan energi, drivkraft och vilja att hjälpa till!

 


Medlemmar och intresserade är alltid välkomna att kontakta styrelsen, se Kontakt här på bloggen eller gå med i vår Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/374466289263840/

Vi hörs framöver!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s