En historisk kväll – vi skapar en tradition!

Lördagen den 24 oktober 2015 blev förhoppningsvis startskottet för en ny tradition för landsbygdsutvecklare, en kväll där vi samlas för att träffa varandra med fokus på härlig stämning och utbyte av yrkeserfarenheter. Föreningen hade nämligen bjudit in till den allra första alumniträffen, som hölls på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Kvällen började med en rundtur i Ulls hus, det senaste nybyggda huset på campus, som delvis är bebodd av vår lärarkår och delar av LANs styrelse men även innehåller nya lektionssalar. Sedan hölls workshop i den nya ateljén, även den i Ulls hus. Workshopen leddes av Arvid Stiernström, den meste alumnen i LANs styrelse.  

Hanne berättade om att arbeta som landsbygdsutvecklare på en kommun

 

Vi hade tre olika stationer under workshopen:

  • “Speakers corner” där flera alumner berättade om sina jobba som landsbygdsutvecklare på kommun, som arealkontrollant och som projektledare. Även spontana inlägg uppmuntrades, och ett diskussionsämne kring upphandling av lokal mat i kommuner togs upp. Det bildades en mailgrupp där landsbygdsutvecklares eventuella roll med stöttning till kommuner i deras upphandlingsprocess ska diskuteras. 
  • ”Kartläggning” av var föreningens medlemmar finns via Google Maps innehållande vad medlemmarna är sysselsatta med och intresserade av samt om de söker någon kompetens på annan ort. Kartan kommer att publiceras på lbualumni.se i framtiden.
  • “Måla ditt drömjobb” var en station där kreativiteten verkligen fick användas och det var precis så enkelt/svårt som det låter. Lite av det som målades var småbruk, skärgård, forskning och globala frågor.

 

Efter workshopen åt vi en härlig och färgglad vegetarisk buffé, tillagad av styrelsen. Efter varmrätten frågade vi i styrelsen deltagarna om vilka förväntningar de har på LAN, vilka metoder föreningen kan använda för att uppnå förväntningarna samt tankar kring vilken roll föreningen kan ha. Vi använde tre olika tidsperspektiv; vad kan föreningen göra inom 1 år, om 5 år och på lång sikt. Det kom upp en hel del bra idéer, som styrelsen tar med i sitt framtida arbete. Exempelvis föreslogs fler träffar och studieresor, årsmöten ute i landet, kläder och pins med vår logga, rekryteringsmiddag på Ultuna med de som börjar bli klara för arbetslivet samt att bli en känd aktör i landsbygdsutvecklingsfrågor.

middag
Middag med diskussioner om föreningens roll i Ulls hus

Kvällen avslutades med en härlig äppel- och kanelkompott och tillhörande musikquiz med landsbygdsfrågor. Efter det gick några också på Ultuna studentkårs älgmiddagssläpp. De klasser som närvarande under kvällen var de som är inskrivna -08, -09, -10, -11 samt -12. Det var övervägande 10:or och 12:or på träffen. Nästa gång hoppas vi på bättre spridning över årskurserna.

gruppbild
De fantastiska deltagarna!

Deltagarna uttryckte sig mycket uppskattande om träffen och tyckte att det blev en bra kombination av arbetsliv och trevligt umgänge. Vi var knappt 20 deltagande “landisar” vilket innebar att det fanns utrymme att prata med alla och att knyta nya kontakter. Vi i styrelsen kände oss också väldigt nöjda, särskilt med deltagarnas engagemang. Vi fick verkligen bekräftat att föreningen fyller en funktion och att den är uppskattad.

 

Den mest närliggande planen för alumninätverkets styrelse är att bearbeta material och intryck från träffen. Vissa saker kan vi ta tag i ganska omgående, och annat skjuter vi lite på framtiden till kommande år. Slutligen vill vi tacka alla deltagare för att ni gjorde vår första träff historisk, och framförallt, för att ni gjorde den fantastiskt lyckad!

 

styrelsen
Arvid, Emma, Hanne, Therese och Malin i styrelsen

/Styrelsen för LAN

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s