Landsbygdsutvecklare i Falu Kommun

Jag är precis som andra skribenter på denna blogg landsbygdsutvecklare, dessutom agronom. I våras lämnade jag in mitt examensarbete, läste en extra sista kurs och sökte jobb. Efter några ansökningar, en rejäl dos ångest och en intervju som inte gav något erbjöds jag så en tjänst på Jordbruksverket i Jönköping. Jag som aldrig skulle jobba på Jordbruksverket och jag skulle absolut inte flytta söder om Uppsala.

Ångesten över att behöva gå arbetslös övervägde de tidigare argumenten, så jag fyllde ett släp och styrde mot Jönköping.

Jordbruksverket är en högt uppsatt myndighet, det är byråkrati så det sprutar ut från alla håll och kanter. Jag hamnade dessutom på en avdelning där det mestadels var administration och rutinarbete som gjordes. Det tog mig två veckor att inse att det inte skulle passa mig. Magkänslan sa NEJ men jag försökte tänka att det kanske kan bli bra ändå efter ett tag.

Efter fyra veckor dök annonsen upp, ”Landsbygdsutvecklare i Falu kommun”. Men hallå tänkte jag, det där jobbet ska ju komma om något år när jag har erfarenhet. Min korta tid i Jönköping hade fått mig att inse att jag längtade väldigt mycket efter att få flytta hem, hem till Dalarna och Falun och familjen och skogen. Jag insåg att chanser som denna inte kommer många gånger och sökte jobbet, höll alla tummar och tår jag hade och var så nervös när jag väntade på besked att jag helst velat gräva ner mig. Så en dag ringde Linda, näringslivschef i Falun, och sa att jag gärna kunde få börja hos dem.

Jubel, skumpa, flyttkaos (igen…), två månader till på Jordis och sen hem till Falun.

Nu har jag jobbat två månader i Falun. Magkänslan är så go. Jag jobbar tillsammans med sex fartfläktar på näringslivskontoret, jag besöker företag på landsbygden och jag försöker ta varje chans jag får att föra landsbygdens talan i olika frågor.

V__745F
Engagerad landsbygdsutvecklare och Falubo!

Mitt jobb handlar mycket om att lyssna: lyssna på företagarna och föreningarna på landsbygden och sedan att ta med mig deras frågor, åsikter, tankar och önskningar. Ibland till andra tjänstmän, ibland till politiker och ibland till företagscoacher och konsulter. Det handlar också om att lobba för att landsbygden är lika viktig som staden, att det ska finnas service för alla människor oavsett var man väljer att bo och att det ska vara ett bra klimat för företagen, föreningarna och människorna på landsbygden.

Som generalist passar det här jobbet mig som handen i handsken. Rastlös som jag dessutom är kan jag styra mina dagar och variera uppgifterna. I förmiddags var jag hos en handlare i Lumsheden och nu sitter jag vid mitt köksbord och skriver det här. Imorgon är det näringslivskonferens för tjänstemän i Dalarna som pågår till torsdag lunch och sen ska jag träffa en eldsjäl från Svärdsjö. Nästa vecka väntar möte om turism i Falun, en offentlig toalett i Svärdsjö och ett och annat företagsbesök.

 

Tack för mig för denna gång, nästa gång jag skriver har jag jobbat lite längre. Förhoppningsvis med samma entusiasm.

/ Hanne Stenback, kassör i styrelsen för LAN

Ps. Kontakta mig gärna om ni undrar över något! Jag finns på hanne.stenback@falun.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s