Gästinlägg: Camilla på egna företaget Livagro

Hej nätverket!

Jag har fått den stora äran att skriva ett inlägg här i bloggen om vad jag gör och om hur det är att driva ett eget företag.

SONY DSC
Camilla Broms

För er som inte känner mig heter jag Camilla Broms och började som student på SLU 2009 och blev klar landsbygdsutvecklingsagronom sommaren 2014. Som de flesta andra nyutexaminerade spenderade jag mina dagar letandes efter ett lämpligt jobb. Jag kom dock snabbt fram till att det där med att söka jobb var inget för mig. Jag vantrivdes med att göra det och det blev därför inget bra resultat. En lösning på problemet med att ha ett jobb men slippa söka efter ett var att starta en egen firma och på så sätt slippa sälja mig själv utan en tjänst. Sagt och gjort, jag började ta reda på vad som krävdes för att ha ett framgångsrikt företag och kom snabbt fram till att en av de viktigaste sakerna att ha i bagaget är ett brett nätverk. Jag ringde därför till Thomas Norrby på SLU, den person jag visste med störst nätverk inom landsbygds­utveck­lings­sfären. Sen gick det snabbt, jag pratade med honom på förmiddagen och på kvällen hade jag fått ett mail där Thomas frågade om jag ville åka till Lettland nästa vecka. Det fanns ingen tvekan om det, jag bokade biljetter och snart var jag på väg till Jurmala i Lettland och mitt första uppdrag, nämligen som skribent för slutrapporten av ett flaggskeppsprojekt.

Flaggskeppsprojektet heter ”Sustainable rural development through youth participation innovation and entrepreneurship” och det är nog många av er som läser det här som har varit delaktiga i det på något sätt. Mitt jobb bestod av att samla in information om hur de olika länderna i projektet arbetar med unga på landsbygden samt samla in exempel på metoder för ungas delaktighet, innovation och entreprenörskap. Resultatet kan ni läsa här: http://media.ruralflagship.eu/2015/06/WEBB_PRINT150519_Flagship-Report-Final.pdf

Sen dess har det rullat på. Jag ska inte säga att det är en dans på rosor att vara egenföretagare. Det är mer än en gång som jag har längtat efter tryggheten av att ha en fast anställning, att jobba på bestämda tider, slippa jaga nya uppdrag och veta hur mycket man får i lön varje månad. Detta vägs dock upp av friheten att bestämma över min tid och mitt jobb själv, lyckoruset jag känner när något går bra är svårt att slå och går något emot mig kan jag sticka ut en tur med hästen för att rensa skallen och sen ta tag i problemen med nya tag.

Gruppen i Högsby
Projektgruppen för YAoD

Idag arbetar jag framförallt som projektledare för projektet ”Young Ambassadors of Democracy” även kallat YAoD. Projektet består av ett gäng unga från Sverige, Polen, Estland, Lettland och Litauen som har fått pengar från Svenska Institutet för att initiera ett projekt. I vårt projekt kommer vi att använda oss av metoderna från flaggskeppsprojektet, utveckla dem samt sprida dem till unga på landsbygden och till beslutsfattare. Detta kommer ni förhoppningsvis höra mer om i framtiden.

Utöver att vara projektledare för ”YAoD” samarbetar jag med Coompanion Kalmar och Europa Direkt sydöstra Skåne. För dem skriver jag rapporter, planerar föredrag och håller i föreläsningar. Jag har även en traktor med en betesputs som jag klipper hagar och hundrastgårdar med. Som egenföretagare är inte den ena dagen lik den andra.

Jag vill avsluta detta blogginlägg med några tips för er som tänker på att starta eget:

  1. Nätverk! Nätverka, du vet aldrig vem som visar sig vara en bra samarbetspartner, har en intressant idé eller ett uppdrag.
  2. Våga. Du kommer ingenstans om du inte tar steget.
  3. Ta hjälp. Du kan inte göra allt själv, det finns mycket hjälp att få, både från professionellt håll och från din bekantskapskrets bara du frågar efter det.
  4. Lita på dina kunskaper. Du kan mer än du själv tror och de som anlitar dig gör det av en anledning.
  5. Rätt vad det är kan det komma in ett nytt spännande uppdrag som omkullkastar all din planering eller så får du helt plötsligt nya premisser att jobba efter. Då gäller det att kunna anpassa sig efter de nya förutsättningarna.

Med detta vill jag tacka för mig och jag ser fram emot nya spännande händelser och möten med Landsbygdsutvecklarnas Alumninätverk.

/Camilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s