Gästinlägg: Agnar i Paraguay

Hej på er alla mina kära landisar, alumner, agronomer, vänner eller övrigt gott folk som läser detta. Eftersom jag bloggar genom landsbygdsutvecklarnas alumninätverk, LAN (bli gärna medlem om du inte redan är det!!), så kommer denna blogg framförallt att fokusera på diverse landsbygdsfrågor jag arbetar med här i Paraguay. Men självklart kommer jag även att försöka posta även lite mer ”allmänna” inlägg av min tid här. Tanken var att påbörja bloggandet innan avresan men det har varit lite mycket att stå i såhär sista tiden innan avfärd.

10653759_10152585685207983_131874132330574973_n
På vandring i Tanzania

Så vem är jag? Och vad gör eller ska jag göra? Mitt namn är Agnar Kjeller och jag är nyutexaminerad agronom i landsbygdsutveckling. Jag är 25 år, jordbruksintresserad, och drömmen är att arbeta med internationella utvecklingsfrågor riktat mot landsbygds-, livsmedelsförsörjning- och jordbruksfrågor. Fotbollsfantast och Gaisare ska också sägas.

Som ni säkert redan listat ut så befinner jag mig i skrivande stund i hjärtat av Sydamerika, dvs i Paraguay! Jag kommer att göra en 7 månader lång praktik i Paraguay genom biståndsorganisationen WeEffects praktikprogram. I år är vi 21 stycken praktikanter som skeppats ut lite överallt i världen; exempelvis Tanzania, Bolivia, Kenya, Zambia, Malawi och Uganda för att nämna några. I Paraguay är vi 3 stycken. Vi kommer alla att arbeta med WeEffects samarbetsorganisationer på plats i respektive land. I Paraguay handlar det om ett bostadskooperativ, ett kooperativ som arbetar med kommunikation och radio samt en paraplyorganisation som arbetar med landsbygdsutveckling och agroekologi. Den sistnämnda organisationen är också den som jag kommer att arbeta med. Organisationen heter Plataforma de Desarollo Rural Sostenible (PDRS) som översatt till svenska blir ungefär ”Plattformen för hållbar landsbygdsutveckling”. Organisationen arbetar med att främja agroekologi som produktionsmetod och inriktar sig främst mot småskaliga bönder och familjejordbruk. Min arbetsbeskrivning fokuserar på att arbeta med marknader; hjälpa till att upprätta lokala marknader för försäljning av de varor som producenterna har producerat och hitta kanaler eller marknadsvägar till alternativa marknader för dessa råvaror. En stor del av arbetet kommer även att handla om rättvis handel och system för deltagandeprocesser, kort sagt.

12071850_10153254259622983_12807825_n
Asuncion

Lite relevant landfakta: det bor drygt 7 miljoner människor i Paraguay. Landet har haft en hög ekonomisk utveckling de senaste åren men är jämfört med sina sydamerikanska grannar ett av de länder med högst fattigdom, där huvuddelen av dem som lever under fattigdomsgränsen lever på landsbygden. Landet är ett av de minst urbaniserade länderna i sydamerika och också ett av det mest ojämnlika. Jordfördelning är inget undantag, statistiken som visar att 80 % av landets befolkning delar på 5% av all ordlingsbar mark är en fingervisning av hur ojämnlikt det kan vara. Detta har helt naturligt också lett till stora motsättningar mellan småbrukare och stora landägare och därigenom politiska spänningar. Man talar spanska men även guaraní som är ett gammalt ursprungsspråk som inte alls liknar spanskan. Jag har förstått att guaraní pratas vidsträckt och mer ofta på landsbygden, men även då ofta mixas med spanskan, vilken blir (utöver mina grundläggande spanskakunskaper) en häftig utmaning!

Det jag har gjort hittills är att jag har varit en vecka på WeEffects huvudkontor i Stockholm, där jag fick träffa alla de andra praktikanterna och lyssna på tidigare praktikanters berättelser. Det var en väldigt intressant, rolig och lärorik vecka. Superkul att höra vad alla de andra praktikanterna ska göra och deras erfarenheter. Det var även otroligt inspirerande att får höra om WeEffects verksamhet och deras biståndsarbete. Tre korta meningar som bäst förklarar deras arbete är: hjälp till självhjälp, långsiktigt bistånd och Vi-effekten (som handlar om ett utbyte av kunskaper). I den här typen av bistånd är landsbygdsutveckling något av en hjärtefråga och en ren självklarhet, vilket på många sätt är ganska befriande som en landsbygdsutvecklingsagronom då man slipper förklara vad landsbygdsutveckling är eller försvara sig! (You know what I mean om du är eller har varit en landis.) I alla fall, WeEffect arbetar verkligen på ett sätt som tilltalar mig och har värderingar kring utvecklingsarbete och bistånd som jag delar.

Efterföljande veckan spenderades i Härnösand på Sida parternship forum för förberedelsekurs. Det är andra gången jag var där på förberedelse då jag tidigare fått MFS-stipendium via Sida för att göra examensarbetet i Tanzania. Kursen innehåller allt från hur svenskt bistånd ser ut till personlig säkerhet, hälsa och kulturell förståelse.

11667920_10153254259687983_1763800631_n
Asuncion

En vecka senare så sitter jag här då, på ett hotellrum i Paraguays huvudstad Asuncion. Det är dag 1 här och klockan är nu (när denna meningen skrivs) 22:15 eller 04:15 för er i Sverige. Jag känner mig fortfarande väldigt mör efter en lång 25-timmarsresa igår då vi kom fram till hotellet närmare 01 på natten lokal tid, plus att jag fortfarande försöker ställa om dygnet lite, så nu är det sovdags. Tack och lov har vi fått vila idag men imorgon drar det igång på allvar med introduktionsveckan vi ska här. På schemat har vi Paraguays historia och även språklektioner i guaraní. På torsdag bär det av till en mindre stad som heter Coronel Oviedo för min del, där jag kommer att vara stationerad för resten av tiden!

Det finns naturligtvis så otroligt mycket mer jag kan säga om mig själv, om praktiken eller om landet men jag tänkte hålla mitt första inlägg ganska kort och koncist. Jag vill jättegärna att ni ställer frågor och/eller kommenterar på mina inlägg så ska jag försöka besvara så gott jag kan och i mån av tid.

 

 

Saludos y besos,

Agnar

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s