Det första gästinlägget: Jim på länsstyrelsen

Hej alla landsbygdsutvecklingsagronomer!

Jag vill börja med att tacka för att jag blivit utvald till att gästblogga här i egenskap av att vara den först utexaminerade landsbygdsutvecklaren på programmet! 2008 blev jag antagen till programmet och jag blev klar hösten 2012.

Här ska jag nu lite kortfattat berätta om min väg till första jobbet efter examen, om mitt arbete som handläggare på länsstyrelsen och till sist några av mina erfarenheter så här långt. Jag heter Jim Bruylandt, jag är 29 år och idag bor jag i Härnösand med min flickvän Ulrika och våra två jakt goldens Odd och Xtra.

Vägen till första jobbet!

Efter examensarbetet flyttade jag med Ulrika till Strängnäs där hon hade fått jobb som processingenjör. Jag skrev in mig på arbetsförmedlingen och började söka alla jobb som gick att söka. Tiden gick men inget passande arbete dök upp. Jag upptäckte ganska snabbt hur lätt det är att gå ner sig av att inte göra någonting. Att gå arbetslös i en ny stad där man inte känner någon, är inte alls bra för självkänslan. Man börjar grubbla och fråga sig själv en massa frågor som förblir obesvarade. Vad är jag egentligen utbildad till? Ska jag ta ett diskjobb? Efter tre månader, vilket kändes som en evighet, dök det i alla fall upp ett jobb på länsstyrelsen i Västernorrland som verkade intressant. Jag hade ingen aning om jag skulle kunna passa som handläggare för företagsstöd i landsbygdsprogrammet, men jag blev i alla fall kallad till intervju. En kall vinterdag i december 2012 satte jag mig på tåget och fem timmar senare klev jag av i Härnösand. Anställningsintervjun gick bra och av 80 sökande, varav en rikskänd som jag än idag inte vet namnet på, valde de mig! Den 21 januari 2013 gjorde jag min första dag på nya jobbet!

Att arbeta på länsstyrelsen

Som handläggare av företagsstöden i landsbygdsprogrammet handlägger jag ansökningar från olika företag som söker stöd för investeringar som de planerar att genomföra. De som söker kan vara allt ifrån små gårdsbutiker till större lantbruksföretag. Efterhand, så har mina arbetsuppgifter utökats till att även omfatta handläggning av Tillväxtverkets företagsstöd. Själva handläggningen går i stort sett ut på att pröva om företaget som ska göra investeringen är berättigad till stöd enligt regelverket. Sedan ett år tillbaka har jag även fått ansvaret för att leda arbetet med att ta fram en ny regional handlingsplan för nya landsbygdsprogrammet 2014-2020. Därutöver är jag också enhetens webbpublicist.

Den största delen av min arbetstid tillbringar jag på kontoret men eftersom det är en liten länsstyrelse finns det möjlighet att variera arbetsuppgifterna. Exempelvis är jag ibland ute och besiktar genomförda investeringar och får då tillfälle att lära mig mer om företagarnas vardag och deras utmaningar. Ibland åker jag på kurser, ofta till Jordbruksverket där jag sen vid hemkomsten får lära ut mina nya kunskaper till kollegerna. Men som sagt, större tiden ägnas åt kontorsjobb och handläggning med många rutiner och checkpunkter som noga ska följas eller bockas av. Mycket tid går åt till den regionala handlingsplanen som också innefattar partnerskapsträffar och möten där vi diskuterar hur länsstyrelsen ska prioritera bland ansökningarna framöver och då utifrån regionala förutsättningar och behov. Ofta är jag den som representerar länsstyrelsen utåt i olika sammanhang som t.ex. på landsbygdskonferenser och företagsmässor.

 

Erfarenheter så här långt

  • Under utbildningen fick vi skriva mycket vilket har varit till stor hjälp i mitt nuvarande jobb. Mitt tips är att jobba igenom alla skrivuppgifter och lägg lite extra tid på språket och kom ihåg att endast träning ger färdighet.
  • Ha fötterna på jorden! Var lyhörd och ta in de lokala perspektiven! I mitt jobb är det viktigt för att förstå vilken effekt olika stöd och insatser får samt hur de skulle kunna förbättras och få bättre genomslag.
  • Jordbruk, jordbruk, jordbruk. Har man inte sen tidigare någon jordbruksbakgrund, läs översiktskurserna! Jag trodde nog inte att jag skulle ha så stor användning av dessa men idag möter jag jordbrukare dagligen. Att ha förståelse för jordbrukssektorn och kunna ställa de rätta frågorna ökar chanserna till ett bra möte. I annat fall är vädret alltid ett säkert samtalsämne!
  • Företagsekonomi är bra om man vill jobba med företagsstöd.
  • Till sist, var inte rädd för att tacka ja till nya utmaningar!

 

Fem snabba med Jim

1. Om du skulle äta en maträtt resten av livet?

Den närodlade.

2. Hur skulle du vilja se tillbaka på ditt liv som pensionär?

Som en norrlänning.

3. Vad ville du bli när du var liten?

Taxichaufför

4. Bästa landsbygdspärlan att besöka?

Höga kusten!

5. Har du en dold talang?

Det sägs att jag har en konstnärlig ådra…

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s